Україна проти РФ: Суд ООН визнав, що РФ порушила Конвенцію про заборону фінансування тероризму

У Гаазі, в Палаці миру оголосили рішення по суті у справі «Україна проти Росії» щодо порушення РФ Міжнародної конвенції ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. 

Суд визнав, що Росія порушила деякі частини Конвенції ООН про запобігання фінансуванню тероризму, бо не розслідувала фінансову підтримку сепаратистів на сході України в 2014. Але суд не призначив компенсацію, як того вимагала Україна.

Суд також відмовився винести конкретне рішення щодо ймовірної відповідальності Росії за збиття літака малайзійських авіаліній рейсу MH17 з непідконтрольних Україні територій 17 липня 2014-му, про що просила Україна.

Міжнародний суд ООН також визначив, що Росія порушила вимоги статей 2 і 5 Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації в частині заборони українцям, які живуть в окупованому Криму навчати дітей в молодшій школі українською мовою.

Також судом було визнано, що Росія порушила тимчасові заходи, які суд наклав на неї рішеннями у 2019 році. Тоді РФ заборонила Меджліс кримськотатарського народу, а суд вимагав зняти цю заборону. Росія вимогу не виконала.

Натомість суд постановив, що не вважає, що кримські татари та етнічні українці зазнавали фізичного насилля та переслідувань від росіян на ґрунті їхньої етнічної приналежності, це може пояснюватися політичною опозицією російським загарбникам.

Докази з боку України щодо цього питання були надані українськими організаціями. Тим часом як міжнародні організації, які мають мандат на такий моніторинг, не мали доступу до окупованого Криму, зазначили в ICJ.

Водночас Міжнародний суд ООН відмовив по решті вимог, які висувала Україна. Суд також відмовився визначати репарації і компенсації у цій справі.

Як повідомляє Європейська правда, загалом суд визнав необґрунтованою більшу частину звинувачень України на адресу РФ.

За оцінками журналістів, «суд обрав консервативний підхід» до трактування Конвенції та вирішив, що фінансування тероризму в розумінні Конвенції стосується лише перерахування коштів і не поширюється на надання бойовикам військової техніки та зброї. Наприклад, постачання Бука, з якого було збито пасажирський літак російськими бойовиками, не підпадають під цю заборону.

Нагадаємо:

  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресора утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 8 листопада Міжнародний суд ООН визнав прийнятною для розгляду по суті скаргу щодо порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, а також скаргу про порушення Росією Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації у справі України проти РФ.