У Криму незаконний “суд” продовжив арешт шістьох бахчисарайських активістів

Незаконно створений російськими окупантами Київський “райсуд” Сімферополя зашилив у слідчому ізоляторі активістів із Бахчисараю. Кримським татарам Сейдамету Мустафаєву, Ремзі Неметуллаєву, Абдулмеджиту Сейтумерову, Аметхану Умерову, Руслану Асанову та Ельдару Якубову продовжено арешт до 22 липня.

Про це повідомляє “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Еміля Курбедінова.

Під час засідання Абдулмеджит Сейтумеров подав клопотання про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на під домашній арест. Його захисник Еміль Курбедінов вважає, що слідчі ФСБ не змогли пояснити в суді, чому активістів утримують під вартою в СІЗО, окрім як тяжкістю статті, за якою їх підозрюють.

“Єдиною підставою чому хлопців утримують в ізоляторі є те, що вони відмовилися обмовити себе та інших”, – заявив Курбедінов.

Нагадаємо, 24 серпня 2023 року російські силовики в тимчасово окупованому Бахчисараї провели серію обшуків у будинках активістів “Кримської солідарності” та їхніх родичів.

Обшуки пройшли в Аметхана Умерова, Сейдамета Мустафаєва, Руслана Асанова, Абдулмеджита Сейтумерова, Ельдара Якубова та Ремзі Німетулаєва. Після слідчих дій їх затримали.

Співробітники ФСБ РФ утримували затриманих чоловіків із закритими очима та в наручниках.

Усіх шістьох бахчисарайських активістів неодноразово затримували на акціях на підтримку інших арештованих кримських татар. Німетулаєва та Мустафаєва заарештовували на кілька діб.

Якубова судили за порушення громадського порядку через масове перебування громадян – йому призначили штраф у 10 тисяч рублів. Умерова судили за цією ж статтею та за статтею про невиконання правил при НС або загрозу її виникнення. Кілька діб він провів у спецприймачі, йому призначили штраф.