Українські правоохоронці розслідують близько майже 4 тисяч злочинів окупантів проти дітей – Лубінець

В Україні правоохоронці розслідують близько 3. тияч 800 кримінальних справ за фактами вчинення російськими військовими воєнних злочинів проти українських дітей.

Про це під час презентації аналітичної записки “Річниця ордерів на арешт Путіна та Львової-Бєлової за депортацію українських дітей: що це дало і що буде далі?” розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, пише “Укрінформ”.

“На сьогодні правоохоронні органи України розслідують близько 3800 кримінальних проваджень за фактом вчинення російськими військовими воєнних злочинів проти українських дітей. Ця процедура триває. Ми переконані, що кількість злочинів зростатиме, як і кількість офіційних кримінальних проваджень”, – сказав Омбудсман.

За його словами, процес ідентифікації злочинців, збору доказової бази та притягнення винних до відповідальності на національному рівні. Водночас Офіс генерального прокурора тісно співпрацює з Міжнародним кримінальним судом.

Нагадаємо:

  • Служба безпеки України повідомила про підозру депутатці Держдуми Росії Яні Лантратовій та дружині голови фракції у федеральних зборах РФ Сергія Миронова – Інні Варламовій. Вони причетні до депортації українських дітей з тимчасово окупованих територій до РФ.
  • За даними Національного інформаційного бюро при Мінреінтеграції,  незаконно депортованими вважаються близько 19 тисяч українських дітей.
  • Як повідомлялось, 17 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової через незаконну депортацію українських дітей на територію Росії, яка триває від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
  • Станом на кінець 2022 року Регіональний центр прав людини задокументував 400 випадків депортації дітей з окупованих територій України до Росії. Зараз правозахисники працюють над створенням юридичного механізму для їхнього повернення, повідомила експертка РЦПЛ Катерина Рашевська в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.
  • Детальніше читайте текстову версію інтерв’ю: Роман Мартиновский та Катерина Рашевська про наслідки видачі Путіну ордера на арешт та повернення депортованих дітей в Україну