Вища рада правосуддя відсторонила суддю Кропивницького апеляційного суду Володимира Гончара, обвинуваченого у корупції

Вища рада правосуддя відсторонила від роботи суддю Кропивницького апеляційного суду Володимира Гончара. Він обвинувачується в одержанні неправомірної вигоди, яку запросив за м’який вирок у справі про смертельне ДТП.

У ВРП уточнюють, що рішення прийняте за результатами розгляду відповідного клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка.

Володимир Гончар обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України, а саме у проханні службовою особою, яка займає відповідальне становище, надати неправомірну вигоду у великому розмірі для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

За матеріалами справи, суддя, за підтримки іншої особи, просив неправомірну вигоду у розмірі 10,5 тис. доларів США за м’який вирок у справі про ДТП. Однак колегія суддів залишила вирок без змін та навіть засудила винуватця ДТП до позбавлення волі, чим змусила повернути більшу частину грошей.

За даними правоохоронців, викриття цієї особи відбулося за участю САП, НАБУ, УСБУ та поліції. Дії судді кваліфіковані за ч. 3 ст. 368 КК України, а його спільника – за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368 КК України, що передбачає покарання від п’яти до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Зазначимо, що матеріали стосовно спільника судді виділені в окреме провадження, яке завершено обвинувальним вироком суду.