За перші 3 місяці 2024 року з Криму до РФ окупанти етапували щонайменше 8 політв’язнів

З початку 2024 року правозахисники зафіксували випадки етапування з території Криму до Росії щонайменше восьми політв’язнів, четверо з них – кримські татари. 

Про це повідомляє Кримськотатарський ресурсний центр.

З початку 2024 року окупанти етапували Богдана Зізу, Арсена Абхаїрова, Євгена Жукова, Володимира Маладику, Володимира Сакаду, Заура Абдуллаєва, Ескендера Абдулганієва, Рустема Мурасова.

За такий же період 2023 року КРЦ зафіксував 22 випадки етапування, 2022-го – три.

Етапування політв’язнів проходять у нелюдських умовах.  Окупанти цілеспрямовано вивозять їх з Криму через політичні причини, щоб місцеві жителі не могли проводити акції біля в’язниць, а також, щоб ускладнити механізм комунікації з близькими та рідними, підкреслили правозахисники.

Нагадаємо:

  • В квітні журналіста і письменника з Нової Каховки Сергія Цигіпу, якого в жовтні 2023 року окупанти в Криму незаконно засудили до 13 років позбавлення волі у колонії суворого режиму за нібито «шпигунство», етапували з півострова до Росії.
  • З 2017 року з боку російських силовиків було допущено 9 тисяч 6 фактів порушень прав людини.  Більшість із них стосується кримських татар.  До такого висновку прийшли правозахисники Кримськотатарського ресурсного центру.