Суд не став карати чоловіка, який утримував лева в Гостомелі

Скріншот сюжету телеканалу "Київ"

Спочатку поліцейські відкрили кримінальне провадження за жорстоке поводження з твариною, але його швидко закрили. Потім склали протокол про адмінпорушення і направили його до суду. У протоколі не було зазначено які саме правила утримання лева порушив чоловік, який тримав тварину.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на постанову Ірпінського міського суду Київської області від 2 лютого 2021 року.

Згідно з матеріалами судового провадження, 16 вересня 2020 року ірпінські поліцейські відкрили кримінальне провадження через ймовірне жорстоке поводження з тваринами. Приводом для цього стала інформація про те, що у Гостомелі чоловік утримує в неналежних умовах лева на ім’я Руру.

Справді, тварина знаходилася у вольєрі, поруч з левом були миски з водою та рештки їжі. Утримував тварину чоловік, який орендував приміщення, де спорудив вольєр. На сполох почали бити зоозахисники, які надали свої пояснення поліції. Одна зі свідків сказала, що лев перебував у поганих умовах, мав ознаки зневоднення.

Про цей випадок зняв сюжет телеканал «Київ». Левеня звати Руру.

Зоозахисники забрали тварину до притулку, про що також зняли відео:

Через два тижні після початку досудового розслідування кримінальне провадження було закрите за відсутністю складу злочину.

Однак аж 29 грудня поліцейські склали щодо чоловіка протокол про адміністративне порушення за статтею 89 КУпАП (Жорстоке поводження з тваринами) та направили матеріали до суду.

Під час судового засідання обвинувачений в адмінпорушенні сказав, що він сам є власником притулку для тварин. У жовтні 2019 року він за 600 доларів придбав двомісячне хворе левеня у незнайомого чоловіка, який привіз тварину із Харкова. Після цього помістив тварину у вольєр та забезпечив їжею і водою, лікував його. Зазначив, що на момент розгляду справи левеня вже передане до іншого притулку, де створено всі умови для диких тварин. Дозволу центрального органу виконавчої влади з питань охорони навколишнього середовища на утримання вказаної тварини він не отримував, так як лев був взятий на тимчасове утримання як врятована постраждала тварина, відповідно до ч. 4 ст. 8 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Суд визначив, що склад порушення за статтею 89 КУпАП, передбачає відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, а саме знущання над тваринами, завдання побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин.

У протоколі, складеному поліцією, було зазначено, що чоловік тримав дику тварину у неволі без дозволу центрального органу виконавчої влади з питань охорони навколишнього середовища, чим порушив правила утримання тварин, однак, які саме правила утримання тварин були порушені — не зазначено. Таким чином, суд закрив адміністративне провадження за відсутністю складу порушення.

Читайте також:

  • Суд призначив один місяць арешту чоловіку, який жорстоко зарізав собаку
  • Суддя Шевченківського районного суду Києва Оксана Голуб виправдала догхантера та адвоката Олексія Святогора за відсутністю складу злочину. Прокуратура обвинувачувала Святогора за статтею 300 КК України в частині створення творів, які пропагують культ насилля і жорстокості. Догхантер розповсюджував у соцмережах відео, на яких він закликав до отруєння безпритульних собак.