П’ять годин засідання: Міхальчевському продовжили арешт на два місяця

Дніпровський райсуд Києва продовжив арешт екс-“міністру охорони здоров’я” Криму Петру Міхальчевському, обвинуваченому в державній зраді, на 60 діб.

Як повідомляло БСІ, термін утримання під вартою Міхальчевського збігав 13 червня. На засіданні 4 червня прокурор Корженко клопотав про продовження терміну утримання під вартою Міхальчевському ще на два місяці. Оголошення рішення було призначено на 6 червня, однак тоді на засідання не з’явились офіційні представники захисту: Валентин Рибін та Ольга Головіна. Пізніше на засідання прибув адвокат Ігор Колесніков, який уклав договір з дружиною підсудного. Він попросив суддів оголосити перерву для конфіденційних переговорів із клієнтом. Засідання перенесли.

На початку засідання 10 червня адвокат Ігор Колесников заявив відвід прокурору Ігорю Корженко.

Я не бачу підстав для призначення нового прокурора, несподіваного. Я бачу в цьому упередження“, – заявив адвокат.

Після наради колегія суддів відмовила захисту у відводі прокурора. Адвокат знову заявив відвід: “Прокурор не виконує своїх обов’язків. Він навіть не ознайомився зі справою за п’ять діб. Прокурор зацікавлений в незаконному утриманні Міхальчевського під вартою“, – знову заявив Колесников.

Судді зробили йому зауваження за зрив процесу та знову відмовили у відводі.  Тоді адвокат попросив відкласти засідання для ознайомлення з обґрунтуванням на продовження арешту. Колегія суддів відмовила Колесникову, тоді він зажадав перерву для написання клопотання про відвід складу суду.

Через очевидний обвинувальний ухил, явну необ’єктивність та постійні звинувачення захисту в зловживання своїми правами, заявляю колегії відвід“, – заявив адвокат після перерви.

Колегія суддів знову пішла у нарадчу кімнату: клопотання про відвід було відхилено.

Суд запропонував захисту висловитися по суті клопотання прокурора про продовження арешту. Але адвокат заявив, що йому не дають захищати клієнта. Петро Міхальчевський підтримав заяву адвоката:
Ви не даєте моєму адвокату виконувати свої обов’язки. Ви граєте в одні ворота – прокурорські. Тому я відмовляюся від захисника, якому не дають працювати“, – заявив Міхальчевський.

Спочатку Колесников вимагав чергової перерви для узгодження позиції з клієнтом, а потім пішов із зала суду, заявивши, що не має права брати участь в засіданні після відмови клієнта від його послуг.

Судді заявили, що надали всім сторонам можливість висловитися по суті і після перерви продовжили Міхальчевському арешт на два місяця.

  • Петро Міхальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.
  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У відомстві підкреслили, що у нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «голови» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму.
  • Прокуратура АРК підозрює Міхальчевського у скоєнні злочинів за ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність) і ст. 111 (державна зрада).
  • Міхальчевський знаходиться під вартою з січня 2018 року: спочатку у СІЗО Херсону, зараз у Києві.
  • Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Держради Криму».
  • Міхальчевський визнає, що працював міністром охорони здоров’я, але не вважає це держзрадою, оскільки він очолював посаду згідно із законодавством України (його обирала на пост Верховна Рада АРК до початку анексії). Адвокат Міхальчевського Валентин Рибін наполягає, що, відповідно до міжнародної конвенції про захист мирного населення, медичний персонал не підлягає переслідуванням.
  • Захист екс-“міністра” акцентує увагу на тому, що з 2 квітня по 28 травня 2014 року Іслямов обіймав посаду тимчасово виконуючого обов’язки «кримського віце-прем’єра» в «уряді» Сергія Аксенова: у той же час, як і Міхальчевський.  На засідання у лютому Ленура Іслямова  допитали  як свідка обвинувачення.
  • У лютому у справі «екс-міністра охорони здоров’я» Криму Петра Міхальчевського був змінений обвинувальний акт.
  • На засіданні 15 квітня Дніпровський районний суд Києва продовжив до 13 червня термін утримання під вартою Міхальчевському.
  • На засіданні 4 червня суд вирішив примусово доставити Ленура Іслямова на засідання у справі Міхальчевського у якості свідка.