Російський мільярдер Фрідман оскаржує в суді Лондона санкційні обмеження на обслуговування маєтку

Російський мільярдер Михайло Фрідман оскаржив у Високому суді Лондона введення обмежень на утримання його маєтку, що знаходиться на півночі столиці Великобританії.

Про це повідомляє Reuters.

За словами Фрідмана, британський санкційний департамент “необґрунтовано заборонив йому витрачати десятки тисяч фунтів на місяць на утримання Athlone House”, де знаходиться велика колекція творів мистецтва.

Його адвокати повідомили Високому суду Лондона, що Фрідману необхідно утримувати будинок, придбаний за 65 мільйонів фунтів (близько 8 мільярдів рублів за поточним курсом), щоб будівля не занепала.

Підприємець наполягає, щоб йому дозволили оплачувати послуги працівників, які не пов’язані з безпекою, включаючи водія. За його словами, Управління щодо здійснення фінансових санкцій (The Office of Financial Sanctions Implementation, OFSI) відмовило йому в цьому, вказавши на можливість користуватися громадським транспортом.

Управління із застосування фінансових санкцій (OFSI) заявляє, що Фрідман не може платити 30 000 фунтів стерлінгів на місяць компанії, яка утримує Athlone House, оскільки її одноосібний директор, помічниця Фрідмана Нігіна Заїрова, також потрапила під санкції. Також OFSI заборонило Фрідману витрачати 1850 фунтів стерлінгів на місяць на системи зв’язку, які, за словами Фрідмана, регулюють роботу телефонів, ІТ, освітлення, опалення та безпеки в Athlone House.

OFSI також сказав, що виплати персоналу не є необхідними, але дозволять Фрідману продовжувати насолоджуватися своїм досанкційним стилем життя.

Михайло Фрідман – російський олігарх, уродженець Львова, який з 28 лютого цього року потрапив під санкції Євросоюзу, а з 15 березня – під санкції Великої Британії.

Нагадаємо:

  • Національне агентство по боротьбі зі злочинністю Великої Британії затримало російського мільярдера Михайла Фрідмана за підозрою у відмиванні грошей.
  • Українська філія російського банку Альфа-банк Україна з 2011 до 2018 року була титульним спонсором фестивалю Alfa Jazz Fest, який з 2018 року називається Leopolis Jazz Fest.
  • У червні 2022 року суд заарештував цінні папери та кошти на суму 53,4 млн грн у компанії з виробництва та реалізації мінеральної води “Моршинська”, яка належить Фрідману та його партнерам.
  • У вересні 2023 року Національне агентство з боротьби зі злочинністю Великої Британії припинило розслідування справи про ймовірне ухилення від санкцій російського мільярдера Михайла Фрідмана.