У Фінляндії підприємцю винесли вирок за постачання дронів до РФ в обхід санкцій

Районний суд Іта-Уусімаа у Фінляндії оголосив вирок підприємцю, громадянину Франції Габріелю Теміну за порушення санкційного законодаства. В обхід санкцій, він постачав до РФ дрони.

Теміна засудили до 9 місяців позбавлення волі умовно та зобов’язали виплатити на користь Фінляндії 11 тисяч євро, отримані його компанією Luminor як виручку внаслідок скоєння злочину, повідомляє Yle.

Водночас суд відхилив вимогу прокурора про заборону діяльності Теміну, а конфісковані товари наказали повернути. За словами фінського прокурора, підприємець через свої компанії Luminor і Siberica експортував або намагався експортувати до Росії підсанкційні товари, а також транспортував через РФ товари, транзит яких заборонений.

Нагадаємо, раніше прокуратура висунула звинувачення у порушенні санкційного законодавства за обтяжливих обставин та експорті товарів подвійного призначення до Росії генеральному директору Luminor та Siberica Габріелю Теміні, трьом співробітникам Siberica у грубих порушеннях нормативних вимог та представнику експедитора, який здійснював постачання для компаній.

Відомо, що компанії, якими керував Темін, експортували до Росії практично 3500 дронів та товарів подвійного призначення. Митниця підозрює, що через Фінляндію в Росію було перевезено товарів на суму понад три мільйони євро. Слідство встановило, що ця діяльність здійснювалася і фінансувалася з Росії.

Згідно з митними деклараціями, вантажі прямували транзитом через російську територію в іншу країну, але є підозри, що вони залишалися в Росії. Проте підприємець відкинув ці звинувачення.

Суд встановив, що спілкування між Теміном і клієнтами в телеграмі, надані прокурором у суді, не є достатнім доказом того, що кінцевим пунктом призначення обладнання могла бути Росія.

Однак для експорту товарів військового призначення в будь-якому разі був би потрібен дозвіл.

«Габріель Темін у будь-якому разі вчинив злочин, експортувавши поставки з Фінляндії», – наголошено в заяві суду.

Нагадаємо:

  • Міністерство юстиції США розпочало розслідування проти швейцарських банків Credit Suisse Group та UBS Group AG. Їх підозрюють у недотриманні вимог, які дозволили російським клієнтам уникнути санкцій.
  • У земельному суді в Гамбурзі розпочався судовий процес у справі бізнесмена, якого звинувачують у порушенні санкцій. Він намагався експортувати до Росії холодильні установки для оснащення військових кораблів, які підпадають під санкції Європейського Союзу, запроваджені проти РФ.
  • Поліція Таллінна затримала підприємців за підозрою у  порушенні санкцій, накладених Європейським союзом. В офісі пов’язаної з ними квартири пройшов обшук.