Суд в США засудив ексагента ФБР, який допомагав РФ обходити санкції

Charles McGonigal, former special agent in charge of the FBI's counterintelligence division in New York, arrives to Manhattan federal court in New York, Thursday, Feb. 9, 2023, in New York. (AP Photo/John Minchillo)

У Нью-Йорку Окружний суд Манхеттена оголосив вирок колишньому співробітнику ФБР Чарльзу Макгонігалу. Його засуджено до 4 років тюрми через допомогу в обході санкцій російському олігарху.

Про це пише “Голос Америки”.

Чарльз Макгонігал, за матеріалами слідства, працював в інтересах наближеного до російського президента російського олігарха Олега Дерипаску, алюмінієвого магната та соратника президента Росії Володимира Путіна. У 2021 році Макгонігал погодився перевірити конкурента російського олігарха Володимира Потаніна, щоб спробувати застосувати до нього санкції в обмін на приховані платежі від Олега Дерипаски. Він також намагався домогтися виключення Дерипаски зі списку санкцій США.

Макгонігал займався розслідуванням російських олігархів протягом 20 років. У федеральному суді він зізнався в одному з пунктів змови з метою порушення Закону про міжнародні надзвичайні економічні повноваження та відмиванні грошей, повідомляє Міністерство юстиції.

Суд відправив ексагента на 50 місяців до тюрми й зобовʼязав виплатити до 40 тисяч доларів штрафу.

Високопоставлений колишній агент ФБР Чарльз Макгонігал очолював відділ контррозвідки ФБР у Нью-Йорку з 2016 до 2018 року. У ході процесу прокуратура зазначила, що в ці роки він займався розслідуванням щодо російських олігархів, включаючи Дерипаску.

Нагадаємо:

  • Міністерство юстиції США розпочало розслідування проти швейцарських банків Credit Suisse Group та UBS Group AG. Їх підозрюють у недотриманні вимог, які дозволили російським клієнтам уникнути санкцій.
  • У земельному суді в Гамбурзі розпочався судовий процес у справі бізнесмена, якого звинувачують у порушенні санкцій. Він намагався експортувати до Росії холодильні установки для оснащення військових кораблів, які підпадають під санкції Європейського Союзу, запроваджені проти РФ.
  • Поліція Таллінна затримала підприємців за підозрою у  порушенні санкцій, накладених Європейським союзом. В офісі пов’язаної з ними квартири пройшов обшук.
  • Біржа віртуальної валюти CoinList Markets LLC сплатить 1 мільйон 207 тисяч 830 доларів для врегулювання своєї відповідальності через обробку в порушення санкцій транзацій кримчан.