На засідання у справі Міхальчевського повістками викликають свідка та експертку

На засідання по справі екс-“міністра охорони здоров’я” Криму Петра Міхальчевського знову не з’явилась експертка Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України Ольга Ковбасенко, яка підписувала висновки лінгвістичної експертизи.

Як повідомляє кореспондент Бюро судової інформації із зали суду, вже декілька засідань поспіль експертка не з’являється. Спочатку її хотіла допросити сторона захисту, потім – прокуратура.

Саме висновки лінгвістичної експертизи ставила під сумнів сторона захисту, наполягаючи на тому, що експертка висловила особисту оцінку, кажучи про те, що “під час інтерв’ю Міхальчевський схвалював анексію і спонукав громадян отримувати громадянство РФ».

На засідання Дніпровського суду експертка знову не з’явилась, а у НДІ не відповіли прокуратурі, де саме її шукати. Тому було вирішено викликати Ольгу Ковбасенко повісткою.

Крім того, на наступне засідання повісткою викличуть і колишнього головлікара тубдиспансеру Сімферополя Олега Тимченко, якого вже допитували у січні. Тоді він заявив, що Міхальчевський сприяв проведенню «референдуму»: допомагав налагодити роботу дільниць для голосування на території лікарень. Крім того, за словами Тимченко, Міхальчевський рекомендував керівникам лікарень Криму отримувати російські паспорти.

Наступне засідання у справі Петра Міхальчевського відбудеться 29 жовтня.

  • Петро Міхальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.
  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У відомстві підкреслили, що у нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «голови» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму.
  • Прокуратура АРК підозрює Міхальчевського у скоєнні злочинів за ст. 111 (державна зрада).
  • Міхальчевський визнає, що працював міністром охорони здоров’я, але не вважає це держзрадою, оскільки він очолював посаду згідно із законодавством України (його обирала на пост Верховна Рада АРК до початку анексії). Адвокат Міхальчевського Валентин Рибін наполягає, що, відповідно до міжнародної конвенції про захист мирного населення, медичний персонал не підлягає переслідуванням.
  • Захист екс-“міністра” акцентує увагу на тому, що з 2 квітня по 28 травня 2014 року Іслямов обіймав посаду тимчасово виконуючого обов’язки «кримського віце-прем’єра» в «уряді» Сергія Аксенова: у той же час, як і Міхальчевський.  На засідання у лютому Ленура Іслямова  допитали  як свідка обвинувачення
  • Захист екс-“міністра охорони здоров’я” Криму Петра Міхальчевського вимагає визнати всі докази провини неприпустимими
  • Міхальчевський знаходився під вартою з січня 2018 року: спочатку у СІЗО Херсону, потім у Києві. 9 липня Міхальчевського відпустили під цілодобовий домашній арешт із носінням електронного “браслету”.
  • 3 вересня Міхальчевському змінили домашній арешт з цілодобового на “ночний”.